Κανένα σχόλιο

Ριζότο Με Πεκορίνο ,Παρμεζάνα, Βασιλικό, Λεμόνι

20170615_181959

Ένα γρήγορο ριζότο που ταιριάζει στο καλοκαίρι.

20170615_181708

Γεμάτο αρώματα από ξύσμα λεμονιού, βασιλικό κατευθείαν κομμένο από τη γλάστρα, πεκορίνο και παρμεζάνα και την ευωδιά από αληθινό βούτυρο αγελάδος που νοστιμίζει αλλά και χυλώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά για 4 άτομα

20170615_175515

300 γρ. ρύζι καρολίνα (μπορείτε να βάλετε και αρμπόριο αλλά εγώ προτιμώ την καρολίνα γιατί μαγειρεύεται στο μισό χρόνο και είναι και πολύ νόστιμη.

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 ποτήρι λευκό κρασί

100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (συν μερικές φλύδες για το σερβίρισμα)

100 γρ. τριμμένο πεκορίνο

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

ξύσμα από 2 λεμόνια και χυμό από μισό

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ακόμη καλύτερα σε γουοκ αν έχετε, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο φέρνοντας δυό-τρεις βόλτες μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε το ρύζι, φέρνουμε δυό βόλτες μέχρι να γυαλίσει.

20170615_180352

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

20170615_180400

Αλατίζουμε με φειδώ γιατί θα πέσουν και τα τυριά.

Σιγά-σιγά, σε μέτρια φωτιά, είχνουμε νεράκι μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατά ελάχιστα al dente. Οι ιταλοί ρίχνουν το νερό σχεδόν σε κουταλιές. Εγγυημένα δεν χρειάζεται τόση υπερβολή. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο φροντείστε να έχει μπόλικο ζουμί η κατσαρόλα, σαν πηχτή σούπα, ας πούμε. Μην το φοβηθείτε, θα σφίξει μέχρι να σερβίρετε.

20170615_180606

Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το μείγμα από τριμμένα τυριά, χυμό και ξύσμα λεμόνι και βασιλικό.

20170615_181113

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ΠΑΡΑΥΤΑ με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φλύδες παρμεζάνας.

20170615_181513

Tips

*Σε όλες τις συνταγές για ριζότο θα σας πουν να βάλετε ζωμό. Αν δεν έχετε τον δικό σας σπιτικό-που μάλλον δεν έχετε, όπως κι εγώ-προτιμείστε σκέτο, ζεστό νεράκι. Γιατί να προσθέσεις τη γεύση του χημικού ζωμού στο σπιτικό φαγητό; Τα τυριά, το βούτυρο, τα μυρωδικά έχουν τη γεύση που αξίζει το καλύτερο ριζότο!

*Η επιλογή των τυριών είναι προαιρετική. Εσείς βάλτε ό,τι έχετε στο ψυγείο, ιδιαίτερα κάτι ξεραμένα περισεύματα που τριμμένα κάνουν το πιο θαύμα ριζότο. Του πάει και η μοτσαρέλα και το ρεγκάτο και η γραβιέρα.

20170615_182654

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε