Κανένα σχόλιο

Περέκ, Η Ποντιακή Πίτα

DSC_1914

Συνήπως, όταν λέμε "εύκολη πίτα" εννοούμε μια αλευρόπιτα. Όμως πραγματική εύκολη πίτα, αληθινή, με το υπερτράγανο φύλλο της που σπάει σε χιλιάδες "κρακ" σε κάθε μπουκιά, είναι το ποντιακό περέκ. 

DSC_1892

Τα φύλλα περέκ ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται στο σάτζ, μια λαμαρίνα που μπαίνει πάνω στη φωτιά του τζακιού, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. Έτσι αφυδατωμένα, σαν δαντελένιες γαλέτες, συντηρούνται ως και ένα χρόνο. Στην πόλη τα βρίσκουμε πια σε όλα τα νεομπακάλικα, τα μπακάλικα με ποντιακά προϊόντα και σε πολλά κρεοπωλεία.

Η πίτα με φύλλα περέκ γίνεται μέσα σε 8 λεπτά, ψήνεται-και όχι τηγανίζεται-στο αντικολλητικό τηγάνι οπότε δεν χρειάζεται να αννάψεις φούρνο, είναι η πιο νόστιμη και η πιο ελαφριά από όλες τις πίτες, αφού δεν περιέχει τίποτ'άλλο πέρα από τυρί και ένα καλό, αγελαδινό βούτυρο όπως το Lurpak, που θα τραγανίσει το φύλλο και θα του δώσει τη νοστιμιά του.

DSC_1925

Εγώ μ'αυτή μεγάλωσα το γιο μου, ήταν το πιο γρήγορο σνακ του, αυτή πρώτη γίνεται ανάρπαστη σε όλα τα καλέσματά μου. Εγώ σας την κάνω τυρόπιτα αλλά μπορείτε να την φτιάξετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας, ό,τι κατεβάσει η φαντασία σας και ό,τι έχει το ψυγείο σας. Γίνεται γλυκιά ή αλμυρή, κυριολεκτικά, με ό,τι τρώγεται.

Υλικά για 5-6 άτομα

DSC_1957

5 φύλλα περέκ

300 γρ. μαλακιά φέτα σπασμένη σε κομματάκια

200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

Εκτέλεση

Κάτω από τη βρύση ή σε μια λεκάνη με νερό, βρέχουμε τα φύλλα. Δεν τα ραντίζουμε ούτε τα μουλιάζουμε. Τα βρέχουμε όμως καλά σε όλη τους την επιφάνεια και από τις δυό πλευρές. Αν σπάσουν, δεν πειράζει καθόλου. Τα βάζουμε κομματάκια. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί.

DSC_1975

Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ένα φύλλο.

DSC_1986

Σκορπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια και τοποθετούμε βρεμένο και το δεύτερο φύλλο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το τρίτο φύλλο.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα στον πάτο.

DSC_1998

Με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζουμε τα φύλλα, όπως στην ομελέτα.

Σκορπάμε πάνω τους τη φέτα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.

Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.

Βουτυρώνουμε.

 

Μόλις πάρει χρώμα ο πάτος, γυρίζουμε και πάλι την πίτα με το πιάτο.

DSC_2000

Μόλις πάρει χρώμα, σερβίρουμε!

DSC_1885

Tip

*Αν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε την πίτα και στο φούρνο αφού βουτυρώσουμε καλά το ταψί, την επιφάνεια και όλα τα φύλλα ανάμεσά τους, στους 180 βαθμούς.

*Μαζί με τη φέτα μπορούμε να βάλουμε και άλλα τριμμένα τυριά και να αρωματίσουμε με φρέσκο ή ξερό δυόσμο.

DSC_1902

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε