Κανένα σχόλιο

Μια Βόλτα Στην Καρδίτσα

20161207_143719

Ανάμεσα στη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα, η Καρδίτσα αξίζει να περάσεις κοντά της μια μέρα, σαν να ήσουν καρδιτσιώτης. Ο οποίος, ορκίζεται στα κοψίδια και ξέρει πώς να τα ψήσει ιδανικά και ξέρει να εκτιμήσει το παϊδάκι μιας προβατίνας αλλά και τις ατέλειωτες τσιπουροποσίες με μεζέ στα πεζοδρομημένα δρομάκια του κέντρου της πόλης. Στο ενδιάμεσο, μια βόλτα στο καταπράσινο Παυσίλυπο με τα εντυπωσιακά παγώνια, ένας καφές στη λίμνη ή μια ξενάγηση στα κρασιά της σπάνιας ντόπιας ποικιλίας στο Μεσενικόλα και στα Λουτρά του Σμοκόβου θα ολοκληρώσουν την εμπειρία της πιο σαρακατσάνικης από όλες τις πόλεις του θεσσαλικού κάμπου.

Η καρδιτσιώτικη πουτίγκα

Η καρδιτσιώτικη πουτίγκα

Η Τασούλα Κουφοπούλου είναι η επιτομή της ιδανικής μαμα-γείρισσας που ξέρει να βάζει τον σωστό τόνο του «σήμερα» στη σαρακατσαναίικη γεύση που την έχει μεγαλώσει. Ο Βαγγέλης, πάλι, ο άντρας της, τέως χασάπης, παίζει στα δάχτυλα το καλό κρέας και θα στο ψήσει όπως λίγοι ξέρουν στην Ελλάδα. Αν κοντά σ’αυτά προσθέσεις δυό θεές κόρες που έχουν δώσει τον δικό τους φρέσκο αέρα στην οικογενειακή επιχείρηση, τότε έχεις να κάνεις με την πιο «Απόμερη» γεύση σε ένα εστιατόριο, που πρωτίστως είναι σπιτικό. Μπατζίνα αυθεντική και βουτυράτη, χρυσαφένιοι, τραγανοί τυρολουκουμάδες με σπιτική μαρμελάδα, γενναιόδωρες ταλιατέλες με ντόπιο λουκάνικο και μαστιχωτά τυριά, ολόκληρα μανιτάρια με κρούστα, μπιφτέκι μαγικό όπου πρωταγωνιστής είναι το καλό κρέας γεμιστό με γραβιέρα, η πιο υπέροχη μοσχαρίσια μπριζόλα με άφθονα σπασμένα πιπέρια και τραγανές πατάτες, χοιρινά φιλετάκια όπως δεν τα έχεις ξαναφάει και ένα διαφορετικό γλυκό κάθε μέρα στην πιο διαφορετική art de la table, όπου κάθε πιάτο, κάθε πιατέλα έχουν να πουν και μια διαφορετική ιστορία φιλοξενίας, σε μια σάλα που μοσχοβολά αγκαλιά και γυναικείο γούστο. (Απόμερο, Επισκόπου 49, 24410 70793).

20161207_221223

20161207_222930_001

20161207_225054

20161207_224045

Το Απόμερο

Το Απόμερο

Η Καρδίτσα αγαπά το τσίπουρο και το συνδυάζει στο πιατάκι του μεζέ με θάλασσα και βουνό. Ο Γκέκας (Κολοκοτρώνη 3, 24410 23289) είναι κλασική αξία του κέντρου, με το δικό του ωραίο τσίπουρο που θα συνδυάσεις με ταραμοκεφτέδες, ψιλό τηγανητό ψαράκι, ωραίες σουπιές με χόρτα, θράψαλο στη σχάρα, τραγανό τηγανητό καλαμαράκι και φρέσκια γαρίδα που βάζει τα γυαλιά στη θαλασσινή ταβέρνα.

20161207_153037

20161207_153936

Γκέκας

Γκέκας

Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια του πεζοδρομημένου κέντρου θα χαθείς στη μετάφραση αν δεν έχεις κοντά σου τον καλοφαγά καρδιτσιώτη να σε καθοδηγήσει. Τη Φιλύρα την προτιμά μια νεότερη γενιά, που έχει γαλουχηθεί με πανσετάκι αλλά το προτιμά σε ξόχαρο ντεκόρ νεοταβέρνας, με τη μουσταρδάτη σος, τον φρέσκο μαϊντανό και την αλάδωτη πίτα του. Τραγανές τυροκροκέτες με γλυκοκαυτερή σος πιπεριάς με μαστίχα και κύμινο, υπέροχη βελουτέ γλυκοπατάτας με τραγανό σύγκλινο, παπαρδέλες με μανιτάρια, τρούφα, θυμάρι και ξερό ανθότυρο, μπέργκερ με κατσικίσιο τυρί και τσίλι και αφράτο, ελαφρύ κεμπάπ με ψιλοκομμένη χωριάτικη και σος γιαουρτιού, μια σύγχρονη γεύση που δεν ξεχνά την παραδοσιακή καταγωγή της.

20161208_154326

20161208_160951

Φιλύρα

Φιλύρα

 

Φεύγοντας, θα ψωνίσεις

*Εδώ που ήρθες αποκλείεται να μην δοκιμάσεις την παραδοσιακή καρδιτσιώτικη πουτίγκα, την κοφτή, όπως τη λένε εδώ: σιροπιαστό παντεσπάνι με κανελογαρύφαλο και από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ο Γιάννης Κουφόπουλος την φτιάχνει ιδανική αλλά αξίζει να δοκιμάσεις και την τεράστια ποικιλία από σπιτικό παγωτό, το κοκ γίγας, την κλασική σοκολατίνα, τη νουγκατίνα, τα τρουφάκια και τη σουξέ μπόμπα-σεράνο με τρούφα και γλάσο από σοκολάτα γάλακτος. (Speciale, Καποδιστρίου 56, 24410 74718)

20161207_143414

20161207_143324

20161207_143707

*Μετά από μια καριέρα στην Αθήνα, ο Αντώνης Παπαδάκος από το Αμάραντο, επέστρεψε στην Καρδίτσα για να ανοίξει ένα νεο-μπακάλικο, εξαιρετικά αφιερωμένο στα καλύτερα της τοπικής γεύσης, που δεν θα πει όχι και σε μια γραβιέρα από την Ιο, ένα καλαματιανό λάδι ή στα μανιτάρια των Γρεβενών. Η τοπική μπύρα Στίλβη, εξαιρετικά τυριά των Αγράφων, τσίπουρα, κρασιά, αποστάγματα, αλεύρι από τν νερόμυλο του Κέδρου, αγραφιώτικο μέλι, τα αγνά αλλαντικά του Τσιανάβα, τα ντόπια λουκούμια του Λέμα, τα γαλακτοκομικά του Παλαμά και κατεψυγμένες χειροποίητες πίτες, όλα κατευθείαν από τον παραγωγό στο ράφι! (Αμάραντες Γεύσεις, Δημοτική Αγορά, 24410 20991)

20161207_150027

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε