Κανένα σχόλιο

Στην Αγορά Του Βόλου

20160901_144921

Αν κανονίσεις εκδρομή στο Πήλιο, φρόντισε να περιλαμβάνει ένα Σαββατιάτικο πρωινό, όταν η αγορά ζει τις πιο πολύχρωμες στιγμές της. Ο Βόλος δεν είναι μόνο ένα πέρασμα για τις βουνίσιες ή τις θαλασσινές εξοχές αλλά και ένας νόστιμος παράδεισος από τοπικές λιχουδιές που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.

20160901_134925

Οι φούρνοι

Στο Βόλο τρώμε ακόμη αληθινό, νόστιμο ψωμί. Κι αυτό γιατί πλάι στις μεγάλες αλυσίδες, οι παλιοί φούρνοι επιμένουν να ζυμώνουν χειροποίητο, προζυμένιο το ψωμί τους και να το ψήνουν στον ξυλόφουρνο.

παλιός φούρνος

παλιός φούρνος

Στον Παλιό Φούρνο (Κροκίου 56, 24210 33703), πάνω στο δρόμο που έρχεται από Αθήνα, ο παλιός ξυλόφουρνος μένει ανοιχτός όλο το 24ωρο. Ανάμεσα σε χιλιάδες αρτοποιήματα, γλυκά και πίτες, θα ξεχωρίσεις το διάσημο στρογγυλό, προζυμένιο του καρβελάκι, ένα ιδιαίτερο ψωμί σκουρόχρωμο και μεστό, ιδανικό για μπρουσκέτες, που για τα μάτια του κάνει ουρά όλη η πόλη. Πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τη συνταγή, όμως παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από το 1924. Μαζί θα πάρεις και τις δικές τους πίτες, με το αληθινό, χειροποίητο πηλιορίτικο, παραδοσιακό φύλλο, με βασίλισσες τη στριφτή χορτοτυρόπιτα και την πιπερόπιτα.

20160830_130851

Το βολιώτικο πρωινό ξεκινά με το καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του Στέγιου Τσουρίκα (Ανθ. Γαζή 161, 24210 20819). Ξεροψημένο, τραγανό και βελούδινο στην καρδιά του, θα το συνδυάσεις και με ένα βολιώτικο σταδιδόψωμο, με ζύμη ψωμιού.

20160901_145025

Κάθε βολιώτισσα νοικοκυρά ορκίζεται στο μοναδικά θριφτό λαδοκουλουράκι του που δεν λείπει από κανένα κέρασμα από το 1923 και όλες αναρωτιούνται πώς το κάνει ο Τοπούζογλου (Ανθ. Γαζή 206, 24210 28559 και Τοπάλη 53). Μαζί με το θρυλικό κουλούρι, θα δοκιμάσεις και την γλυκιά, σπιτική κολοκυθόπιτα με καρύδι και κανέλα, την τυρόπιτα και τη χορτόπιτα.

το κουλουράκι του Τοπούζογλου

το κουλουράκι του Τοπούζογλου

Στον Ιορδάνη Φιλοσόγλου (Ογλ 14, 24210 38221) αξίζει να πας για το ιδιαίτερο προζυμένιο ψωμί ταψιού, λευκό ή ολικής, που μοσχοβολά παλιό ψωμί με ξινό προζύμι αλλά και για το νόστιμο ψωμάκι με δίκκοκο αλεύρι ζέας για δυσανεχτικούς.

Ο Ιορδάνης και το ψωμί του

Ο Ιορδάνης και το ψωμί του

 

Τα τυροκομικά

Η περιοχή έχει παράδοση στα λευκά τυριά, στο βουτυράτο μανούρι, το πρόβειο γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο. Ο Βόλος είναι γεμάτος από παλιά τυροκομεία που συνεχίζουν ή ανακαινίζουν την παλιά παράδοση.

Με ένα αγγλικό master στην τεχνολογία του γάλακτος, ο Παναγιώτης Καρακάνας συνεχίζει να παράγει το μαγικό φρέσκο βούτυρο, τη φέτα (ΠΟΠ), το γαλοτύρι, το παλαιωμένο κασέρι (ΠΟΠ), το βουτυράτο γιαούρτι, το ανθότυρο και το ξακουστό μανούρι (ΠΟΠ) του παλιού, οικογενειακού τυροκομείου αλλά προχωρά αρκετά βήματα μπροστά την παράδοση. Σε συνεργασία με την ομάδα του Μεζέν δημιουργεί το μοναδικό παλαιωμένο κασέρι με μαύρο σκόρδο. Και όσο συνεχίζονται οι πειραματισμοί, γεμίζει βραβεία, γεμίζει και το μαγαζί του με μοναδικά προϊόντα από την Ελλάδα. (Πολυμέρη 15, 24210 27991).

20160901_141820

20160901_142214

Παναγιώτης Καρακάνας

Παναγιώτης Καρακάνας

 

 

Ο κύριος Γιάννης Μιχολίτσης είναι ένας σοφός, γκουρού του τυριού. Με γενιές παράδοσης πίσω του, ξέρει όλους τους βοσκούς και τους παραγωγούς της χώρας με τ’όνομά τους, ξέρει σε ποιόν θα εμπιστευτεί τη συνταγή για τα δικά του τυριά, ξέρει να αξιολογήσει τα καλύτερα. Στο μαγαζί-μουσείο με το μπουαζερί γραφείο, θα βρεις την πιο μαλακιά-βουτυράτη φέτα κρέμα σε δική του συνταγή, σπάνια παλαιωμένα τυριά. Λίγα και καλά, ό,τι κι αν πάρεις είναι ένα μοναδικό «διαμάντι». (Κουταρέλια 12, 24210 25657)

20160830_144008_001

20160830_143703

Στου κυρίου Μιχολίτση

Στου κυρίου Μιχολίτση

Η Φλέγγα είναι άλλο ένα γνωστό τυροκομείο, όπου θα βρείτε όλα τα ντόπια τυριά αλλά και προϊόντα από όλη την Ελλάδα (Πολυμέρη 36, 24210 23315)

 Οι πίτες

Τα ξύλα που μπουμπουνίζουν στο φούρνο σε μεταφέρουν στον ξυλόφουρνο της γιαγιάς, το ίδιο και η γεύση της πιο υπέροχης πίτας, σε αλάδωτα μπαστουνάκια από υπέροχο, τραγανό, χειροποίητο φύλλο. Κασερόπιτα, πιπερόπιτα, πατατόπιτα, λουκανικόπιτα και μοναδική τυρόπιτα. Με παράδοση από το 1926, το προζυμένιο ξινό ψωμί τους, στο φουσκωτό, αφράτο καρβέλι με την πλούσια κόρα, είναι από τα καλύτερα της πόλης. Οικονόμου Ελένη (2421059127)

20160901_135107

20160901_134934

20160901_135029

Ελένη Οικονόμου

Για να φτιάξεις τη δική σου πίτα, η οικογένεια Κρικέλη φτιάχνει το δικό της, σπιτικό φύλλο, σε εκδοχή για πίτες, φύλλο κρούστας, σφολιάτα και κανταϊφι, αυτό που προτιμούσε και η προγιαγιά μου. Η τρίτη γενιά έχει προσθέσει και κατεψυγμένες πίτες και το διάσημο, χειροποίητο γαλακτομπούρεκό της. Εδώ θα βρεις και εξαιρετικό αμύγδαλο και καρύδι από την περιοχή του Βόλου. (Ιωλκού 35, 2421038333)

20160901_125745

 

20160901_130018

Κρικέλης

Αν θέλεις να πάρεις μαζί σου τη γεύση της πηλιορίτικης πίτας όπως θα την έκανε η πιο παραδοσιακή γιαγιά-αλλά με λιγότερο λάδι, θα περάσεις από τη Βάσω Δαμιανού, που ανοίγει το φύλλο της δικής της οικογνειακής παράδοσης, μαζεύει μόνη της τα χόρτα και στο μεταξύ, σου φτιάχνει και υπέροχη σοκολατόπιτα, το ξακουστό τσουρέκι της με μαχλέπι, κουλουράκια και μαρμελάδες, με υλικά καλύτερα απ’ό,τι θα ψώνιζες για το σπίτι σου. Μελιτζανοκιμαδόπιτα, κοτόπιτα, πρασοτυρόπιτα, μανιταρόπιτα, να τις φας ζεστές ή κατεψυγμένες να τις ψήσεις στο σπίτι. (Φύλλο-Φύλλο Kουταρέλια 85, 6974457951)

20160901_124757

20160901_125046

Βάσω Δαμιανού

Βάσω Δαμιανού

Απ’έξω μπορεί να σου θυμίσει μοντέρνο καφέ. Μπαίνοντας, θα δεις πάνω στον πάγκο το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο να ανοίγεται μπροστά σου, σε μαγικές, τυλιχτές, αλάδωτες πίτες. Τυρόπιτα, κοτόπιτα, χορτοτυρόπιτα, σε κομψές μεριδούλες, με φύλλο ανοιγμένο στον πλάστη. (Περί ορέξεως, Πολυμέρη 141 & Δημητριάδος 132, 24210 83311)

Οι μοναδικοί

Τα μουστολούκουμα του Παππού (Ανθ. Γαζή 135, 2421034606) είναι για το Βόλο ό,τι ο Τερκενλής για τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλο, μαλακό, με άρωμα καραμέλας και γεμιστό με καρύδι, μια μοναδική συνταγή από το 1930, που δεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό λουκούμι. Το ιδανικό πεσκέσι, που για δεκαετίες συνοδεύεται από τον αστικό μύθο ότι η συνταγή προέκυψε τέλεια και τυχαία, όταν κάποτε ο παππούς ξεχάστηκε και έκαψε το λουκούμι του. Όμως τελικά, το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στον καραμελλωμένο μούστο.

Το μουστολούκουμο του Παππού

Το μουστολούκουμο του Παππού

Ο χαλβάς του Παπαγιαννόπουλου (Βασάνη 2, 24210 21340), από το 1919 έχει γλυκάνει παραδοσιακά όλες τις βολιώτικες νηστείες, τότε που η ουρά έξω από το μαγαζί κατηφορίζει για χιλιόμετρα, ως το λιμάνι. Χωρίς κόρδα, τριφτός και ζουμερός, ένας ιδιαίτερος χαλβάς σε μοναδικές γεύσεις: εγώ τρελλαίνομαι για το μικρό-σαν σαλαμάκι-ρολό με ολόκληρο φουντούκι, κακάο και σταφίδες. Εδώ αξίζει να τον αγοράσεις ζεστό, πριν προλάβει να μπει στη συσκευασία, με κράνμπερις και ολόκληρο αμύγδαλο, διαιτητικό χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο, με σοκολάτα και φρούτα, με ταχίνι ολικής ή με λεμόνι και κανέλα. Ένας γκουρμέ χαλβάς, που λυπάσαι να τον ψήσεις ή να του προσθέσεις ο,τιδήποτε. Μαζί, ένα εξαιρετικό ταχίνι ολικής και υπέροχο αναποφλοίωτο, καβουρδισμένο σουσάμι.

Χαλβάς του Παπαγιαννόπουλου

Χαλβάς του Παπαγιαννόπουλου

Κάθε μεσημέρι στις 2, η Βασιλική βγάζει το μοναδικό γιαούρτι της ζεστό, πρόβειο ή αγελαδινό, στο κλασικό κεσεδάκι. 25 χρόνια πείρα από μια οικογένεια που ξέρει από ζώα και το γάλα της περιοχής, αυτό το ανεπεξέργαστο, παχύ, με την πλούσια γεύση. Όταν βγαίνει από το φούρνο ζεστό το γαλακτομπούρεκο, όλη η γειτονιά μοσχοβολά ντόπιο βούτυρο, που η Βασιλική δεν το τσιγκουνεύεται. Εδώ θα βρεις και τον μαγικότερ κορμό, με δική της, ολόφρεσκη, αέρινη, φρεσκοχτυπημένη σαντιγύ, μυρωδάτο, βουτυράτο κουραμπιέ, ραβανί και βουτυρένιο χαλβά Φαρσάλων, όπως και καταπληκτική φέτα. Και το καλοκαίρι το πιο μαμαδίστικο, φρέσκο παγωτό με σπιτικό γλυκό βύσινο. (Κυψέλη, 2ας Νοεμβρίου 96Γ, 24210 24677)

20160830_141122

20160830_141147

Η Βασιλική και η Κυψέλη της

Η Βασιλική και η Κυψέλη της

 

 

 Τα νόστιμα λαχανικά

Η Σούστα (Δημητριάδος 195, 2421024110) φέρνει τους πιο πρωινούς, ζωντανούς κολοκυθανθούς, τα νοστιμότερα πηλιορίτικα φρούτα, τα διάσημα για τη γεύση τους λαχανικά του Διμηνίου-δοκιμάστε τη ντομάτα. Εδώ θα βρεις και φρέσκα τσιτσίραβλα, κρίταμα και όλες τις ντόπιες νοστιμιές στην εποχή τους.

20160830_142614

Κάθε Σάββατο πρωί, μπροστά στα Ψαράδικα, γίνεται η βιολογική λαϊκή, που κατεβάζει όλους τους παραγωγούς από το Πήλιο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε