Κανένα σχόλιο

Τραχανάς Με Γαρίδες

20170301_142542

Ο τραχανάς είναι ένα υλικό που αγαπά τη νηστεία αλλά και την υγιεινή διατροφή που μαγειρεύεται μέσα σε 15 λεπτά.

20170301_142450 (1)

Από σκληρό σιμιγδάλι, ο νηστίσιμος τραχανάς με λαχανικά της ΗΛΙΣ έχει το καλό ότι κρατάει τη θέση του και δεν λασπώνει, οπότε μπορείς να τον μαγειρέψεις ιδανικά πιρουνάτο ή σαν τραχανότο και να ξεφύγεις από την κλασική συνταγή της σούπας. Αγαπάει όλα τα λαχανικά και μαγειρεύεται με σουπιές, καλαμαράκια, χταπόδι, μύδια, γαρίδες, καραβίδες και με όλα τα όστρακα.

Υλικά για 4 άτομα

20170301_135111

400 γρ. τραχανά νηστίσιμο με λαχανικά ΗΛΙΣ

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

15 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες

3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

3-4 κλωναράκια μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

για τις γαρίδες

500 γρ. κατεψυγμένες γαρίδες νο 20-40

1 σφηνάκι ούζο ή μισό ποτήρι του κρασιού λευκό ή γλυκό μοσχάτο κρασί

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κ.γ. κοφτό γλυκιά πάπρικα

χυμό από μισό λεμόνι

αλάτι-πιπέρι

20170301_142746

Εκτέλεση

Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον τραχανά μέχρι να μαραθεί λίγο το κρεμμύδι.

20170301_135952

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και  αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο, σε δυό δόσεις περίπου, 1-11/2 ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.

20170301_141059

Όταν είναι σχεδόν έτοιμος ρίχνουμε τα ντοματίνια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τον κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν έχει ακόμη μπόλικο ζουμάκι, όπως θα δείτε στη φωτο παρακάτω. Ένα άλλο κόλπο να δεις ότι είναι έτοιμος είναι να περάσεις την κουτάλα και αν αφήνει κενό στο τηγάνι, τότε τον κατεβάζεις από τη φωτιά. Μπορεί να σας φανεί πολύ νερουλός αλλά μέχρι να τον σερβίρεις θα έχει σφίξει όσο πρέπει.

 

Για τις γαρίδες, τις ξεπαγώνουμε και τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε να κάψει πάρα πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Μόλις κάψει πολύ, ρίχνουμε το λάδι και τις γαρίδες. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και τη γλυκιά πάπρικα.

20170301_141635

Τις σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

20170301_141746

Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 1 λεπτό, για να βγουν ζουμερές οι γαριδούλες. Σερβίρουμε τον τραχανά με τις γαρίδες.

20170301_145107

*Διαλέγω τον τραχανά ΗΛΙΣ (www.ilispasta.gr) γιατί τον φτιάχνει μια οικογένεια της Ηλείας, που ξέρει παραδοσιακά από καλά ζυμαρικά και τραχανάδες, φτιαγμένους με τα πιο αγνά υλικά, με πείρα 4 γενιές. Είναι νηστίσιμος αλλά μπορείς να τον συνδυάσεις και με ό,τι θέλεις, ακόμη και να τον μαγειρέψεις στα γρήγορα σκέτο, αφού τα έχει όλα μέσα: ντομάτα, σπανάκι, καρότο, πατζάρι, πράσο και κρεμμύδι.

20170301_142921

*Θα βρείτε τα ΗΛΙΣ  Fb:  ΗΛΙΣ Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Instagram:    ilis_traditional_pasta   

Ενδεικτικά σημεία πώλησης:

Αθήνα: 1.Αφοί Βασιλόπουλοι ΑΕ, delicatessen, παπαρηγοπούλου 3

            2. Ελληνοαγρός Μ.ΕΠΕ , delicatessen, Στοά Λεκκα 23-25


Γλυφάδα: Φρουτεμπορική Μυλωνάς , Λεωφ. Βουλιαγμένης 185


Πετρούπολη: Κρεοτεχνείο, Κεφαλληνίας 73


Μοσχάτο: Μωραϊτης, Μακρυγιάννη 45


Ν. Ηράκλειο: Φρουτεμπορική Μυλωνά, Λεωφ. Ηρακλείου 399
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε