Κανένα σχόλιο

Τραχανότο Με Λιωμένη Γραβιέρα Και Λουκάνικο

20170218_115255

Θα μπορούσες να τον κατατάξεις στις ελληνικές super foods!

20170218_114707

Ο τραχανάς έσωσε το λαό μας πολλές φορές, στις δύσκολες ώρες των πολέμων και της πείνας. Και όχι μόνο γιατί ένα φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να κρατήσει ζωντανό έναν άνθρωπο αλλά και επειδή είναι φτηνός και αβγαταίνει! 'Ενα φλιτζανάκι του καφέ μπορεί να χορτάσει 4 άτομα, γίνεται στον ίδιο χρόνο που σου παίρνει να βράσεις ένα αβγό, αρέσει στα παιδιά και ταιριάζει με όλα. Και κάθε μέρα να τον μαγειρεύεις, μπορείς 365 μέρες το χρόνο να πετύχεις μια εντελώς διαφορετική γεύση! Οι νέοι σεφς, μας άνοιξαν τα μάτια όταν τον μαγείρεψαν σαν πεντανόστιμο τραχανότο, που χωρά ακόμη και στο πιο γιορτινό τραπέζι!

Υλικά για 4-5 άτομα

250 γρ. τραχανά ΗΛΙΣ πικάντικο με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά μπούκοβο και βασιλικό*

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

60 γρ. βούτυρο αγελάδος ή 5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 θηλιές οποιοδήποτε χωριάτικο λουκάνικο σε φετάκια

200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι σε κυβάκια

αλάτι

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη για το άρωμα

20170218_115402

Εκτέλεση

Σε μια, κατά προτίμηση, αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε τον τραχανά, φέρνοντας μια-δυό βόλτες σε δυνατή φωτιά.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό νεράκι, σκεπάζοντας ίσα-ίσα τον τραχανά, μέχρι να το απορροφήσει και να μαλακώσει.

Αν είναι αντικολλητικό το σκεύος δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω. Μόνο φροντίζουμε να τον ανακατεύουμε. Τη στιγμή που θα τον κατεβάσουμε από τη φωτιά πρέπει να είναι σαν πηχτός χυλός. Θα απορροφήσει τα περιττά ζουμάκια μέχρι να τον σερβίρουμε.

Μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Στο μεταξύ, σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι το λουκάνικο, χωρίς τίποτα, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε το τραχανότο με το λουκάνικο και τη ρίγανη ή τον μαϊντανό.

*Διαλέγω τον τραχανά ΗΛΙΣ γιατί τον φτιάχνει μια οικογένεια της Ηλείας, που ξέρει παραδοσιακά από καλά ζυμαρικά και τραχανάδες, φτιαγμένους με τα πιο αγνά υλικά, με πείρα 4 γενιές. Είναι νηστίσιμος αλλά μπορείς να τον συνδυάσεις και με ό,τι θέλεις, ακόμη και να τον μαγειρέψεις στα γρήγορα σκέτο, αφού τα έχει όλα μέσα: και κρεμμύδι, και ντομάτα και πιπεριά και βασιλικό και μπούκοβο.

20170218_115857

*Θα βρείτε τα ΗΛΙΣ  Fb:  ΗΛΙΣ Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Instagram:    ilis_traditional_pasta   

Ενδεικτικά σημεία πώλησης:

Αθήνα: 1.Αφοί Βασιλόπουλοι ΑΕ, delicatessen, παπαρηγοπούλου 3

            2. Ελληνοαγρός Μ.ΕΠΕ , delicatessen, Στοά Λεκκα 23-25


Γλυφάδα: Φρουτεμπορική Μυλωνάς , Λεωφ. Βουλιαγμένης 185


Πετρούπολη: Κρεοτεχνείο, Κεφαλληνίας 73


Μοσχάτο: Μωραϊτης, Μακρυγιάννη 45


Ν. Ηράκλειο: Φρουτεμπορική Μυλωνά, Λεωφ. Ηρακλείου 399
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε