Κανένα σχόλιο

Χοιρινό Γεμιστό Με Τυριά, Βερύκοκα Και Δαμάσκηνα

20161015_144840

Ο,τιδήποτε σε γεμιστό κρέας πάντα μου προκαλούσε έναν πανικό, καθώς δεν είμαι και τόσο επιτήδεια.

20161015_144813

Ωστόσο, αν τονίσεις στον χασάπη σου πως θέλεις ομοιόμορφα να σου ισιώσει ένα χοιρινό μπούτι, η δουλιά γίνεται τόσο απλή, όπως διπλώνεις μια πετσέτα. Αν είσαι καλλιτέχνης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπάγκο ή και διχτάκι. Μερικές οδοντογλυφίδες, όμως, κάνουν το ίδιο καλά τη δουλιά.

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, ανοιγμένο επίπεδο από τον χασάπη μας

150 γρ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια

150 γρ. σκληρό τυρί Δανίας σε κυβάκια

5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κοφτές κ.σ. ξερό θυμάρι

15 βερύκοκα ξερά

15 ξινά, ελληνικά δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι

150 γρ. βούτυρο αγελάδος

χυμό από 5 πορτοκάλια και φλούδα από 1 πορτοκάλι

1 σφηνάκι κονιάκ ή γλυκό σαμιώτικο κρασί

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε επίπεδο το μπούτι και το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Στην μια άκρη του, τοποθετούμε ομοιόμορφα το τυρί και το θυμάρι, τυλίγουμε σε ρολό. Αν χρειαστεί, στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες.

Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές. Αλατίζουμε.

Σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον χυμό και τη φλούδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2 περίπου ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.

15 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα βερύκοκα και τα δαμάσκηνα.

Έχουμε το νου μας να προσθέσουμε λίγο νεράκι αν χρειαστεί, όσο μαγειρεύεται.

Tip

Πολλοί μαγειρεύουν αυτό το φαγητό στο φούρνο. Το έχω κάνει αλλά πολλές φορές μου έχει ξεραθεί και έχει βγει αφυδατωμένο και διόλου ζουμερό. Αυτό κινδυνεύει να συμβεί αν το κρέας είναι άπαχο, αν η φωτιά είναι λίγο παραπάνω δυνατή ή το ψήσεις λιγάκι παραπάνω. Στην κατσαρόλα, όμως, δεν κινδυνεύει από τίποτα και το ελέγχεις καλύτερα. Εγγυημένα θα σου βγει ζουμερό και αφράτο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε