Κανένα σχόλιο

Τριφτή Βασιλόπιτα

unnamed-4

Έτσι την έφτιαχναν στις χαμένες πατρίδες, στη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη. Προσωπικά δεν την ήξερα. Όταν έκανα για πρώτη φορά Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, γνωριστήκαμε και αγαπηθήκαμε. Η συμπρωτεύουσα, που επιμένει στην παράδοση, την λατρεύει και οι οικογένειες με μικρασιατική καταγωγή δεν καταδέχονται να κόψουν άλλη πίτα εκτός από αυτή. Δεν φουσκώνει, η ζύμη της είναι τριφτή σαν τάρτα, με υπέροχα αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα που θυμίζουν τσουρέκι.

unnamed-5

Η συνταγή

Υλικά

125 γρ. νωπή μαγιά

1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα

1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος Lurpak

11/2 νεροπότηρο ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 αβγά

1 κ.γ. κανέλα σκόνη

1 κ.σ. μαχλέπι σε σκόνη

1 κ.γ. μαστίχα, χτυπημένη στο γουδί, να γίνει σκόνη

1 κρόκο αβγού για την επιφάνεια

unnamed-7

Εκτέλεση

Αννάβουμε τον φούρνο στους 35-50 βαθμούς και μόλις πάρει τη θερμοκρασία του, τον σβήνουμε. Σ'αυτή τη φάση δεν θέλουμε να ζεσταθεί εντελώς αλλά επειδή είναι χειμώνας και κάνει κρύο, να έχουμε ένα εγγυημένα ζεστό μέρος για να "ανέβει" και να φουσκώσει η πίτα.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε τη μαγιά με μια χούφτα από το αλεύρι και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και βάζουμε το μπολ στον φούρνο που ζεστάναμε για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Βγάζουμε το μείγμα της μαγιάς από το φούρνο, προσθέτουμε τα αβγά και κοσκινισμένο το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τα μυρωδικά και ξαναζυμώνουμε.

Ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ζυμάρι,

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας και την ξαναζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και απαλή.

Την βάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με τη μεμβράνη, τη βάζουμε στο φούρνο και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Στη 1 ώρα, που λογικά θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την βγάχουμε στον πάγκο και την αναδιπλώνουμε, χτυπώντας με μικρές μπουνίτσες ώστε να μην χαθεί ο αέρας που έχει πάρει στο φούσκωμα.

Την ξαναβάζουμε σκεπασμένη στο φούρνο για άλλη 1 ώρα.

Τη βάζουμε από τον φούρνο και τον αννάβουμε στους 175 βαθμούς, μέχρι να ζεσταθεί.

 

Στρώνουμε με λαδόκολλα μόνο τον πάτο από ένα στρογγυλό ταψάκι, με διάμετρο 38 εκ. Με απαλές κινήσεις μεταφέρουμε το ζυμάρι στο ταψάκι, απλώνοντας προσεχτικά την επιφάνεια. Χτυπάμε λίγο τον κρόκο σε ένα μπολάκι και τον απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια.

Ψήνουμε για 11/2 ώρα. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πώς ψήνει ο φούρνος μας την κάτω επιφάνεια, το τελευταίο μισάωρο κατεβάζουμε το ταψί στην κάτω επιφάνεια του φούρνου.

Την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Στη Θεσσαλονίκη την κόβουν έτσι, ενίοτε πασπαλισμένη με λίγο σουσάμι ή μαυροσούσαμο, που θα απλώσουμε στην επιφάνεια πριν την ψήσουν.

Εγώ προτίμησα να την πασπαλίσω με άχνη!

unnamed-10

Να σας φέρει τύχη! Και του χρόνου!

Και μην ξεχάσετε το φλουρί. Εγώ το βάζω όταν έχει ψηθεί.

unnamed-6

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε