Κανένα σχόλιο

Το Τέλειο Χριστόψωμο

20161220_130446

Αφού για χρόνια πάλευα με τα τσουρέκια με απόλυτη αποτυχία, αποφάσισα να φτιάξω χριστόψωμο, αφού τα πάω καλύτερα με τα ψωμιά. Χρόνο με το χρόνο, δοκίμασα πολλές συνταγές, πολλά διαφορετικά σχήματα και στολίσματα και πολλές γιορτές επίσης, καθώς το χριστόψωμο ταιριάζει στο χριστουγεννιάτικο, το πρωτοχρονιάτικο, το πασχαλινό και το τραπέζι, γενικά, όλων των γιορτών. Είναι ένα ψωμάκι με λεπτή κόρα, αφρός στο εσωτερικό του, που φέρνει τύχη και αφθονία-σαν ευχή!-στο κάθε τραπέζι. Τελικά, κατέληξα σ'αυτή τη συνταγή, που δίνει το πιο αφράτο αποτέλεσμα, χάρη στη μαγιά και στο αληθινό βούτυρο.

20161220_130332

Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό

200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak και άλλα 50 για την κρούστα, μαλακωμένο

2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη

1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή φρέσκο τριμμένο

1/2 λίτρο γάλα χλιαρό

1 φλ. καρύδια χοντροσπασμένα

20161220_130359

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.

Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφού ενωθούν στη λεκάνη, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε μετρώντας μέχρι τα 100. Ως τότε θα έχουμε πάρει ένα ωραίο, ελαστικό αποτέλεσμα που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Αν βγει σφιχτή, προσθέτουμε γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Κάνουμε το ζυμάρι μπαλίτσα, το μεταφέρουμε στη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Την ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας τα καρύδια, της δίνουμε ένα κυλινδρικό σχήμα και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη.

Παίρνουμε ένα μεγάλο κατσαρόλι-ναι, κατσαρόλι και όχι ταψί-το αλείφουμε καλά με βούτυρο και πλάθουμε μπαλάκια, που να σχηματίζουν μια μαργαρίτα και να χωρούν ίσα-ίσα στο κατσαρολάκι.

Το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα, να ανέβει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά.

20161220_131508

Tips

*Αντί για μαργαρίτα, μπορείτε να του δώσετε ένα απλό, στρογγυλό σχήμα.

*Αντί για καρύδια, μπορείτε να βάλετε σταφίδες, αμύγδαλα ή φουντούκια.

Να σας φέρει τύχη!

Το καλό φαγητό θέλει Lurpak

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε