Κανένα σχόλιο

Ο Αλμυρός Κουραμπιές

20161220_123346

Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα του γλυκού αλλά αγαπούν το βουτυράτο άρωμα και τη θριφτή, τραγανή υφή του κλασικού κουραμπιέ, υπάρχει και η αλμυρή εκδοχή. Που την κάνεις τις γιορτές αλλά την υιοθετείς και τον υπόλοιπο χρόνο, σαν ένα εναλλακτικό σνακ που ταιριάζει με τυριά και αλλαντικά ή σαν  ένα διαφορετικό τυροπιτάκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό βούτυρο, που θα δώσει το πλούσιο, ντελικάτο άρωμα, σαν το Lurpak, πολύ πιο ελαφρύ από το πρόβειο που συνηθίζουμε στον παραδοσιακό κουραμπιέ και που δεν αρέσει σε όλους. Το άλλο μυστικό είναι το καβουρδισμένο, ολόκληρο αμύγδαλο και η μοτσαρέλα που λιώνει στην επιφάνεια.

20161220_123154

Υλικά για 50-60 κομμάτια

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

500 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κρόκους αβγών

1 φλ. κεφαλοτύρι Arla τριμμένο

1 σφηνάκι ρακή ή τσίπουρο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

200 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα με το φλούδι τους

2 κ.γ. αλάτι

1 πακέτο τριμμένη μοτσαρέλα Arla για την επικάλυψη

Εκτέλεση

20161220_121145

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, χτυπάμε για 10 λεπτά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο.

Τη ρίχνουμε στο μίξερ, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το αλάτι, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αφήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Στρώνουμε δυό μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος, πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού, φροντίζοντας κάθε κουραμπιεδάκι να περιέχει 2-3 αμύγδαλα και τα απλώνουμε στο ταψί, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Τα πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, χωρίς να ροδίσουν.

Στο τέλος, τους πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τους αφήνετε άλλο ένα 1-2 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί, χωρίς να ψηθεί.

20161220_124330

Tip

*Για να έχεις κάθε φορά το ζεστό αποτέλεσμα του τυριού που λιώνει μαστιχωτό στην επιφάνεια, τους βάζεις τυρί και τους περνάς 2 λεπτά από το φούρνο, κάθε φορά που είναι να τους καταναλώσεις.

*Είναι ιδανικοί για να τους σερβίρεις σε ένα γιορτινό κάλεσμα σαν ορεκτικό, μέχρι να μαζευτούν όλοι οι καλεσμένοι.

20161220_122637Lurpak, κάντε τα μαγικά σας!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε