2 σχόλια

Μόλις Βγήκαν Οι Φετινοί Κουραμπιέδες!

5ed52137-fc3a-438a-bd23-3eeb21a7d3db

Με την πρώτη τραγανή, θριφτή δαγκωματιά, μέσα από το ταψί, στην κουζίνα που μοσχοβόλαγε βούτυρο και καβουρδισμένο σουσάμι, σκέφτηκα τί κρίμα που τα γιορτινά γλυκά τα κάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο. Ο κουραμπιές γίνεται τόσο εύκολα και γρήγορα και διατηρείται για τόσο καιρό, που δεν θα έπρεπε να λείπει ποτέ από τα πρωινά αλλά και τα απογευματινά μας καφεδώματα.

Και φτιάχνεται με άπειρους τρόπους, σηκώνει παραλλαγές, χίλιες διαφορετικές γεύσεις και αρώματα. Τον δικό μου αυτής της σεζόν, τον έφτιαξα με ταχίνι. Ίσως φταίει που φέτος μένω στη Θεσσαλονίκη και το ταχίνι με τριγυρνά παντού, με φωνάζει από όλες τις αγορές, μου θυμίζει πόσο λάθος κάνουμε να το ξεχνάμε εμείς οι νότιοι. Σούπερ τροφή, πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής σημασίας που οχυρώνει το ανοσιοποιητικό, είναι κρίμα που την έχουμε ταυτίσει μόνο με τη Σαρακοστή.

Η φίλη μου η Δέσποινα εδώ, μου έδωσε την ιδέα του κουραμπιέ, η οποία είναι απολύτως φαεινή, καθότι το ταχίνι που περιέχει πολύ λάδι, κάνει τον κουραμπιέ ακόμη πιο θριφτό και αφράτο, άσε που γλυτώνεις θερμίδες γιατί βάζεις το μισό βούτυρο. Το καβουρδισμένο ταχίνι δίνει ένα επιπλέον άρωμα ψημμένου ξηρού καρπού που έρχεται και δένει ιδανικά με το καβουρδισμένο αμύγδαλο και το αποτέλεσμα είναι σαν.... αυτό που κλείνουν από μόνα τους τα μάτια σου όταν τρως κάτι μαγικό.

Εγώ το έκανα με ένα εξαιρετικό, αγνό ταχίνι μιας οικογενειακής θεσσαλονικιώτικης εταιρίας, που δυό γενιές τώρα φημίζεται για το χαλβά και το ταχίνι της. Το Ταχίνι Σαλονικιό Μελετιάδης το βρίσκεις και στην Αθήνα, Ευριπίδου 22, 2103212564, στο παντοπωλείο της Μ. Βορριά.

73e2582b-def5-4e8a-ab12-d446e43b4b41

Υλικά

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. ζάχαρη

250 γρ. καλό, αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. Ταχίνι Σαλονικιό Μελετιάδης

2 κρόκοι αβγών

1 σφηνάκι κονιάκ ή ανθόνερο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

200 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι τους

κονιάκ ή ανθόνερο και άχνη ζάχαρη για το άχνισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βάζουμε τα αμύγδαλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και τα καβουρδίζουμε για 10 λεπτά. Τα κόβουμε πολύ χοντρά, στο μούλτι.

Χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ. Χρονομετρείστε, υπάρχει λόγος, για να σας βγει ο κουραμπιές αφράτος!

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και το κονιάκ.

Με τα χέρια μας από δω και πέρα, προσθέτουμε το ταχίνι και το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συνεχίζοντας το ζύμωμα, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.

Η ζύμη πρέπει να βγει απαλή και βελούδινη. Μην περιμένετε να είναι ελαστική, όπως της πίτας.

Στρώνουμε με λαδόκολλα το χαμηλό ταψί του φούρνου, πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Μην περιμένετε να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις βγουν από το φούρνο μπορεί να ξεγελαστείς ότι δεν ψήθηκαν γιατί η ζύμη είναι μαλακή. Όμως, όταν κρυώσουν θα στεριώσουν!

Σ’αυτή τη δόση θα σας βγουν 2 ταψιά.

Όταν κρυώσουν καλά οι κουραμπιέδες, γεμίζετε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη, τους ραντίζετε με κονιάκ ή με ροδόνερο και τους πιέζετε καλά με τα δάχτυλα μέσα στη ζάχαρη. Τους βάζετε σε πιατέλα και με το σουρωτήρι του τσαγιού τους πασπαλίζετε άλλη μια φορά με άχνη.

Και του χρόνου με υγεία!

etoimoi

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε