Κανένα σχόλιο

H Γαριδομακαρονάδα Του Καλοκαιριού

garidoma

Η γαρίδα δεν χρειάζεται να είναι σε μέγεθος τζάμπο για να δώσει τζάμπο νοστιμιά. Μετά το μπάρμπεκιου, η θαλασσινή μακαρονάδα είναι από μόνη της το πιο κεφάτο πιάτο του καλοκαιριού, αυτό που συνδυάζει όλες τις ορέξεις, το ιώδιο, τη χαλαρή διάθεση της σαγιονάρας και την comfort θαλπωρή του υδατάνθρακα.

Υλικά για 5 άτομα

1 πακέτο λινγκουίνι

1 κιλό γαρίδες

6 κ.σ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

4 πολύ ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 2 συσκευασίες ντοματάκι

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ή-ακόμα καλύτερα- ούζο

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

5-6 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό

(προαιρετικά μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή ½ κ.γ. μπούκοβο)

Πώς γίνεται

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ταμπάσκο και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι αλλιώς η σάλτσα θα πιτσιλίσει παντού.

Σε 20 περίπου λεπτά, όταν θα έχουν απορροφηθεί τα πολλά υγρά της ντομάτας ρίχνουμε τις γαρίδες, τις σκεπάζουμε με τη σάλτσα και τις μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ποτέ παραπάνω διαφορετικά θα σφίξουν και θα χάσουν τη νοστιμιά τους.

Βράζουμε τα λινγκουίνι, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά στο τηγάνι με τη σάλτσα και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

*Όλη τη νοστιμιά σ’αυτή τη μακαρονάδα τη δίνουν τα κεφάλια. Οι περισσότεροι τις προτιμούν καθαρισμένες, οπότε μπορείτε να τις καθαρίσετε ωμές, να μαγειρέψετε τη σάλτσα μαζί με τα κεφάλια που θα αφαιρέσετε τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα, αφήνοντας μερικά για τους μερακλήδες που θα ρουφήξουν τη νοστιμιά τους.

*Μην μπείτε στον κόπο να την φτιάξετε με ψιλές, κατεψυγμένες και καθαρισμένες γαριδούλες αν θέλετε έντονη γεύση. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μερικές μαζί με τις υπόλοιπες.

*Η ελληνική ψιλή γαρίδα που κοστίζει 5 ευρώ το κιλό στη λαϊκή και στην κεντρική αγορά, είναι η καλύτερη.

*Για ένα τέλειο και οικονομικό αποτέλεσμα, μπορούμε να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με μεσαίες γαρίδες και να προσθέσουμε μερικές τζάμπο για το εφέ.

*Αν τις καθαρίσουμε, αντί να πετάξουμε τα κελύφη και τα κεφάλια, μπορούμε να τα βράσουμε, να τα σουρώσουμε και να βράσουμε τα μακαρόνια στο ζουμί τους.

*Μαζί με τις γαρίδες, μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά φρέσκα μύδια με τα κελύφη την τελευταία στιγμή που θα είναι έτοιμη η σάλτσα, για περισσότερο χρώμα.

*Αν μας αρέσει η λίγο γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει τόσο με τη ντομάτα, μπορούμε να βάλουμε ημίγλυκο κρασί Samos αντί για ξηρό.

*Στα μυρωδικά μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε: αντί για μαϊντανό βάζουμε άνηθο, φρέσκο βασιλικό, ξερή ή φρέσκια ρίγανη.

*Η κυρία Ασημίνα, που φτιάχνει την καλύτερη μακαρονάδα στο Τρίκερι, μου εξομολογήθηκε το ανορθόδοξο, για μένα, μυστικό της νοστιμιάς της, το οποίο, ωστόσο, πετυχαίνει: 2-3 κ.σ. καλό βούτυρο αγελάδος που θα λιώσει τελευταία στιγμή πάνω στα μακαρόνια.

*Και φυσικά, με την ίδια συνταγή, οι γαρίδες μπορούν να γίνουν καραβίδες ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο όστρακο. Και τα λινγκουίνι, ιδανικά κατά την άποψή μου σε μια θαλασσινή μακαρονάδα, μπορούν να γίνουν οποιοδήποτε ζυμαρικό.

Αυτοί που μαγειρεύουν τις νοστιμότερες θαλασινές μακαρονάδες

*Ο βέρος ναπολετάνος Vincenzo Zanni, πλάθει μόνος του την φρέσκια pasta, την μαγειρεύει με ολόφρεσκα θαλασσινά. Ατού της η απόλυτη ελαφρότητα. “La Tratorria”, Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, 2106253633

*Πολλά και καλά έχει να σου πει και η αστακομακαρονάδα της «Σμαράγδας», με ολόφρεσκους δωδεκανήσιους αστακούς, Πίνδου 24 & Νικ. Πλαστήρα, Πεύκη, 2108056379.

*Με χρόνια θητείας στο βωμό της αστακομακαρονάδας, γεναιόδωρη-ανανεωμένη- και σερβιρισμένη στο τηγάνι: «Μπόμπενα», Αναξαγόρα &Βρουούλων, Καισαριανή, 2107213267

*Από τα καλύτερα πιάτα του Αλέξανδρου Καρδάση στο «Αθήρι», το κριθαρότο με φρέσκο αστακό, αρωματισμένο με βασιλικό, ζωμό γαρίδας και φρέσκια ντοματούλα. Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983.

*Θάλασσα εναντίον στεριάς και το «Ψάριστον» μαγειρεύει ονειρεμένη αχινομακαρονάδα και μακαρονάδα με θαλασσινά από τις καλύτερες στην πόλη, Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, 210 2850746

*Με αύρα ψαροταβέρνας στην Κυανή Ακτή η αστακομακαρονάδα του “Jimmy & the Fish” είναι σίγουρα από τις καλύτερες στην Αθήνα. Ακτή Κουμουνδούρου 46, 21041124417

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε