2 σχόλια

Φασολάκια με φέτα και αβγά

 faso

Τα λαδερά, κλασικά φασολάκια είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Νομίζω ότι και κάθε μέρα να τα έτρωγα, ζεστά, χλιαρά ή κρύα από το ψυγείο, με φέτα και φρέσκο ψωμάκι για τις βούτες, ποτέ δεν θα έλεγα όχι. Την κλασική συνταγή, ποτέ δεν τόλμησα να την πειράξω. Τα έχει όλα, δεν της λείπει τίποτα, είναι ιερή. Μέχρι που ήρθε η Gourmelita στην εκπομπή και με δυό μαγικές κινήσεις, μεταμόρφωσε σε κάτι ακόμη πιο ονειρικό, ακόμη πιο ακαταμάχητο, τη συνταγή της προγιαγιάς.

 Υλικά για 4 άτομα

 1 κιλό φρέσκα φασολάκια τσαουλιά ή πλατιά κομμένα εγκάρσια στη μέση

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

5 πιπεριές κέρατο ολόκληρες

1 φλ. ελαιόλαδο

2 μεγάλες ώριμες τριμμένες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 αβγά

250 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια

αλάτι-πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθεί.

Ρίχνουμε τα φασολάκια και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά.

Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα, το σκόρδο και τη ζάχαρη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα φασολάκια να σιγομαγειρευτούν για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να προσθέσουμε στη διαδικασία 1 φλ. νερό.

Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε, σπάμε προσεχτικά μάτια τα αβγά σε τρύπες που θα σχηματίσουμε ανάμεσα στα φασολάκια και ρίχνουμε και τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε διακριτικά τα αβγά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σερβίρουμε μόλις ψηθούν τα αβγά και λιώσει η φέτα.

Προσέχουμε τα αβγά να βγουν μελάτα, γιατί όλη η νοστιμιά είναι οι βούτες με φρέσκο ψωμάκι στον κρόκο που διαλύεται μέσα στη σάλτσα.

 Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Προετοιμασία: 30, μαγείρεμα 1.15, έτοιμο σε 2 ώρες περίπου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε