Κανένα σχόλιο

Φαρούκ Χανμπαλί

farouk

Kάθε φορά που θα πάω στου κυρίου Χανμπαλί με πιάνει ένα σφύξιμο στην καρδιά. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τί έχει αποφασίσει ο Θεός για έναν υπέργηρο τζέντλεμαν, που με δυσκολία διασχίζει το ένα μέτρο που χωρίζει τη βιτρίνα από τα άδυτα του εργαστηρίου του. Το οποίο, με όλο το βάρος μιας ηλικίας στην απόλυτη δύση της, φροντίζει να διατηρεί ακμαίο, ταγμένος στη-γλυκιά-τέχνη του. Εδώ, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’70, ούτε καν οι ξεθωριασμένες συσκευασίες με τα μπουκάλια του Cin-Zano και του πίπερμαν στα ράφια. Πρόσφυγας μετά τις ταραχές της Βηρυττού, έφερε μαζί του την τεχνογνωσία ενός ήδη δικού του ζαχαροπλαστείου πίσω στην πατρίδα και την ακλόνητη πίστη πως μόνο το Λίβανο ξέρει να κάνει καλά συροπιαστά. Μυστικό του και θεός του, το καλό βούτυρο γάλακτος, η παλιά συνταγή και το άφθονο καλό φυστίκι.

Εδώ θα έρθεις για τον πιο μυρωδάτο, βουτυράτο κουραμπιέ, γεμάτο με πολλά ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το τσουρέκι με αμύγδαλο, τους "χουρμάδες" που φτιάχνονται με πάστα χουρμά, καρύδι και φυστίκι Αιγίνης, τα μοαραζέκ με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι, τα 13 διαφορετικά μπακλαβαδωτά του με τα εξωτικά ονόματα όπως "λουλούδια αμυγδάλου", "μπρασελέ αμυγδάλου", "καλουισκόρ" και "ζαγλουλιέ", το εκμέκ καταϊφι, το κιουνεφέ κατόπιν παραγγελίας και το καλοκαίρι, το δικό του παγωτό με μαχλέπι. Και μην ξεγελαστείτε όπως άκουσα να λένε κάποιοι πελάτες δίπλα μου: τα γλυκά του δεν είναι μπαγιάτικα επειδή δεν κολυμπούν στο σιρόπι. Το σιροπιαστό της Μέσης Ανατολής δείχνει στεγνό απ'έξω γιατί έχει ενσωματώσει εσωτερικά όσο σιροπάκι του χρειάζεται. Προλάβετε όσο ακόμη βαστούν τα κότσια του κυρίου Φαρούκ, που επιμένει να μιλά τα ελληνικά με γαλλική προφορά στο 4 της rue Messinias. 

Farouk Hanbali, Μεσσηνίας 4, Αμπελόκηποι, 2106925853, 6927888

ba

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε